Σοβαρά ερωτήματα ανακύπτουν για την παγκόσμια αγορά καφέ, στην οποία αναμένεται να υπάρξουν ελλείψεις και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ για ανάσχεση της πανδημίας, ενώ ήδη η ξηρασία στη Βραζιλία και η συμφόρηση στα παγκόσμια συστήματα τροφοδοσίας και μεταφορών έχουν εκτινάξει την τιμή για την ποικιλία «Ρομπούστα» κατά 50%. Και η εξέλιξη αυτή συμπαρασύρει και το κόστος των λοιπών αγαθών του λεγομένου «καλαθιού βασικών ειδών», όπως είναι η ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το ψωμί. Ο Δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, ο οποίος απαρτίζεται από τις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, έχει ετήσια άνοδο τον Ιούλιο της τάξεως του 31%. Kαι αυτό παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία σε όλο τον κόσμο πάμπολλα νοικοκυριά παλεύουν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αυτήν τη στιγμή στη νοτιοανατολική πόλη του Βιετνάμ Χο Τσι Μινχ, η οποία είναι εξαγωγικός κόμβος καφέ, απαγορεύονται οι μετακινήσεις εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων. Οπερ σημαίνει ότι οι εξαγωγείς πολλών προϊόντων, του καφέ συμπεριλαμβανομένου, προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές οδούς – και αυτό συμβαίνει ενώ ήδη παρατηρείται σοβαρή έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και οι ναύλοι έχουν εκτιναχθεί, όπως αναφέρει το BBC. Η εν λόγω πόλη και οι λιμένες της αποτελούν βασικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου θαλάσσιων μεταφορών από την Κίνα προς τη Γηραιά Ηπειρο. Η Ενωση Παραγωγών Καφέ και Κακάο του Βιετνάμ καθώς και άλλες εμπορικές ενώσεις απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση της χώρας ζητώντας να χαλαρώσει τους περιορισμούς, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω καθυστερήσεις στις μεταφορές και πιθανή αύξηση κόστους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Μεταφορών ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους και έδωσε εντολή στις περιφερειακές αρχές στα νότια της χώρας να λάβουν μέτρα και να διευκολύνουν τις μεταφορές αγαθών. Ηδη το σκηνικό για την αγορά καφέ ήταν πολύ βεβαρημένο και πριν από τα περιοριστικά μέτρα του Βιετνάμ. Η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, η Βραζιλία, υπέστη σοβαρότατα πλήγματα στις καλλιέργειές της λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, της μεγαλύτερης σε διάστημα 91 ετών, και εν συνεχεία παγετού. Σε ορισμένες περιστάσεις, όπως σχετικά αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η καταστροφή στα καφεόδενδρα είναι τόσο μεγάλη ώστε για να επανέλθουν πλήρως και να αποδώσουν καρπό χρειάζονται ίσως και επτά χρόνια.
Ο δε παγετός, ο χειρότερος που ενέσκηψε στη χώρα από το 1994, εκτίναξε την τιμή του καφέ στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επταετίας, ενώ αναμένεται να μετακυλισθεί στους καταναλωτές όταν αγοράσουν καβουρδισμένο ή αλεσμένο καφέ στα σούπερ μάρκετ. Στην αμερικανική προθεσμιακή αγορά το 12μηνο Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021 η τιμή της ποικιλίας «Αράμπικα» διπλασιάστηκε. Οι χρηματιστές στις αγορές εμπορευμάτων εκτιμούν πως σύντομα οι καταναλωτές θα αγοράζουν τον καφέ ακριβότερα στα σούπερ μάρκετ, αλλά για να τον πιουν στον δρόμο ίσως να μη χρειαστεί να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Και αυτό, όπως εξηγούν, γιατί στα σούπερ μάρκετ αγοράζει κανείς καφέ και λίγη συσκευασία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στις ΗΠΑ τον Απρίλιο οι τιμές αλεσμένου καφέ έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ στα 4,75 δολάρια η λίβρα, μια άνοδος 8,1% από το 2020. Στη Βραζιλία, τέλος, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια μετά τις ΗΠΑ, τον Ιούνιο ανήλθαν κατά 3,4% οι τιμές καβουρδισμένου και αλεσμένου καφέ.
Πηγή άρθρου: kathimerini.gr